07 березня 2012

Подушка з зіркою, МК

Ця подушечка була подарована моїй хорошій подрузі Жені на день народження. 
Мені так сподобалася ця зірка, що я шию вже третю подушку за її участю. Ось тут перша, а тут друга. А для вас я пропоную майстер-клас, в якому розкрито декілька секретів печворку. Таких секретів, що гарантують успіх, навіть початківцю ;)
Запропонований блок "зірка" - це не що інше, як блок 3х3. В англомовних інструкціях такий блок зветься "9 patch block" - блок з 9 клаптиків. Насправді, нам всього лише й потрібно, що охайно зшити до купи 9 квадратиків.



Отже, для блоку 30х30 см наріжемо 
- 8 квадратів 12х12 см  (біла в горошки тканина), 
- 1 квадрат 12х12 см (серединка)
-8 квадратів 10х10 см (смугаста тканина)
Покладіть великий і маленький квадрати обличчям один на одного. Накресліть діагональ на маленькому квадраті, як показано на малюнку.
Прокладіть строчку зліва від лінії ( як показано на фото нижче). Важливо не переплутати з якого боку строчити. Можна строчити на 2-3 мм відступивши від лінії, я строчу на ширину лапки - це 0,7 мм. Насправді, можна строчити навіть і по самій лінії, якщо у вас рука ніде не сіпнеться, але гарантований результат дає все ж таки невеличкий припуск.
Має сенс робити всі операції одразу на всіх 4-х квадратах - це зекономить час.
Відпрасуємо наші заготовочки.
І відріжемо зайве. Мій припуск 0,7 мм.

Підрівняємо сторони квадрату, взявши за основу сторони і прямі кути великого квадрату.
Повторимо всі ітерації з іншого боку. Намалюємо діагональ.
Прокладемо строчку. Відріжемо все зайве, як і в перший раз.
Та даам! Тепер залишилося просто зшити квадрати між собою.
Розкладемо на столі наш майбутній блок, щоб подивитися чи гарно підібрано тканину. Звичайно, якщо ви користуєтеся клаптиками з однієї колекції, цієї проблеми немає, там уже все підібрано виробником - як не поклади все виглядатиме доречно. Але цю подушку я шию з усього, що є в домі, тому варто пересвідчитися в результаті.
Серединка мені не сподобалася і я її замінила. Правда ж так краще?
Зшийте 3 ряди квадратиків. Дуже важливо на цьому етапі всі припуски зробити однакової ширини. Можна користуватися спеціальною лапкою для печворку, можна намалювати собі лінії водорозчинним олівцем, або уважно строчити на ширину лапки - найздоровіший спосіб. Що хочете робіть, але припуски мають бути однаковими.
Коли рядочки прострочено покладіть їх поруч одне з одним і прикиньте чи співпадають лінії швів на різних рядах, якщо ні - виправте помилку. Зараз кожен міліметр має значення!
Тепер хитрість № 1. Ми випрасуємо наші шви в дуже цікавий спосіб. В першому ряду назовні, в другому - всередину і в третьому - знову назовні (як показано на малюнку). Тепер при зшиванні рядків в стратегічних місцях у нас утворюватимуться "замочки", що не дадуть тканині зсунутися при зшиванні, і забезпечать нам рівні куточки з лицьового боку.
Тепер нам необхідно зшити між собою ряди, щоб отримати блок. Для цього покладіть ряд 1 під ряд 2 (обличчям одне на одного) і прострочіть, а потім ряд 3 під ряд 2 і знову прострочіть. 
Щоб успіх прийшов до нас з першого разу ми застосуємо неспортивну хитрість №2. Ми скористаємося двостороннім скочем для тканини. Я вже розповідала про нього тут. В місцях, де нам необхідно отримати 2 ідеально перпендикулярні шви ми наклеїмо невеличкий шматочок скочу, потім накладемо ряди один на одного і прострочимо.
Якщо у вас немає скочу - не біда, замочки самі по собі мають спрацювати.
Вуаля! Блок готовий.
Трішки квілтінгу не завадить. Зробимо бутербродик із підкладочної тканини, утеплювача і верхівки (блоку).
Буде зручно скріпити все це діло булавками.  Я користуюся спеціальними булавками для квілтінгу - вони трішки вогнуті.
Я прострочила квадратик в середині і зірку по периметру відступивши від шва 4 мм. Довжина стібка 3,5 мм.
Зворотній бік.
Відріжемо все зайве зберігаючи прямокутність виробу.

Зворотній бік подушки я зробила "на запах". Розкроїла прямокутник 56х32 см, розрізала його навпіл, обробила краї (просто підгорнула на 1 см і ще раз на 2,5 см, прострочила). Далі знову складаємо бутерброд: блок (обличчям до гори), половинка спинки (обличчям вниз), ще одна половинка спинки (обличчям вниз). Сколемо все булавками.
Прокладемо строчку по периметру. Я строчила відразу оверлочною строчкою. Якщо клікнути на зображення, можна її детально роздивитися. На великих подушках я робила дещо інакше: коли обрізала зайве, то залишала на 2,5 см підкладної тканини більше по всьому периметру, потім нею закривала шов. Цю подушечку я строчила сьогодні-на-завтра, тому прибрала будь-які процеси, що уповільнюють результат.
Вивертаємо. І  насолоджуємося. Речі зроблені в техніці печворк - магічні. Їх хочеться тримати в руках, їх приємно отримувати в подарунок, їх цікаво створювати.

Гарного вам 8 березня!

15 коментарів:

  1. Наталю!!!! Величезне тобі спасибі!!!! Сама знаєш, я люблю твої МК)))) Молодчинка!!! І за секретики дякую))) І тобі бажаю гарного свята!!!

    ВідповістиВидалити
  2. Наталко, як гарно!
    I дуже доречний майсер-клас, я на разi у вiльний час шию блоки для наступного майбутнього покривальця. А для цього покривальця вибрала серед iнших, i цей тип блоку. Дякую:) як раз знадобиться!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. О! як чудово, а як ти збиратимеш різні блоки? справа в тім, що у мене є 20 готових блоків і я все ніяк не вирішу, як же ж їх до купи зшити. Щось пошиття блоків виявилося найпростішим завданням, а от збирання цілого квілту мене лякає.

      Видалити
    2. Оскiльки за задумкою в мене будe декiлька видiв блокiв, то мiж собою я планую їх зшити роздiляючи однотонними смужками тканини. Hапевно бiлого або кремового кольору,-так як зробила це зi своїм першим покривальцем. Iнакше боюся, шо може утворитися такий собi вiнегрет, i буде дуже наляписто. Якось так:
      http://zucchinihouse.blogspot.com/2012/02/1.html
      Та й на свiтлому фонi кольоровi блоки дуже гарно вирiзняються, як на мене:)

      Видалити
  3. дуже кльово, але непросто... скiльки часу витратила на пошиття?

    у твого блога знову нове iм'я? :)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. дякую, Катруся! Почала шити о восьмій вечора і о першій ночі вже була у ліжечку (і це разом з купанням і вкладанням малюків). Нове ім'я вже з 5 місяців :)

      Видалити
    2. оказывается, когда фейсбук публикует твой пост, то он дает ссылке другое имя! вот с таким доменом networkedblogs.com

      Видалити
  4. Ура! Подушка чудова і я тепер знаю як це робиться))) Дакую за мк. І гарного тобі дня))

    ВідповістиВидалити
  5. Хорошо ткани подобраны. Яркая и теплая. Супер.

    ВідповістиВидалити
  6. Супер! Чудовий майстер клас. Дякую. І подушка мені подобається - яскрава і весела)

    ВідповістиВидалити
  7. супер-подушка :) спасибо за подарочек) теперб украшает интерьер в доме :)

    ВідповістиВидалити
  8. :) клас! Рада, що подарунок сподобався:)

    ВідповістиВидалити

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...