25 листопада 2010

Майстер-клас "Бостонський блок"

Блукаючи просторами інету якось я натрапила на одну цікаву ідею в печворці. Ідея полягає в тому, щоби спочатку зшивати клаптики, а вже потім кроїти необхідну форму та розмір. Це дозволяє значно здрібнити деталі блоку і збільшити точність крою. Отже пропоную вашій увазі майстер-клас "Бостонський блок". Так називається, власне, і не блок зовсім, а лішень його елемент  - квадратик, що складається з трьох прямокутних трикутничків: одного великого і двох маленьких. Блок може бути виконано з використанням двох або трьох кольорів.


Візьміть 2 будь-які клаптики ткании будь-якої форми і вирівняйте кожному з них один край. В принципі можна і не рівняти, просто так припуски виглядатимуть охайніше і так ви можете користуватися спеціальною лапкою для печворка.


Складіть лицьовими сторонами, прокладіть строчку


Розпрасуйте шов
і вирівняйте край, що проходить перпендикулярно шву


Додамо третій колір: складіть тканини лицьовими сторонами і прокладіть строчку


Вийшла ось така заготовка


Тепер найвідповідальніший момент - будемо вирізати. Сумістить діагональну лінію на лінійці з першим швом і виріжте квадрат.

Обережно пальці!


На цьому етапі було б дуже зручно користуватися акріловими шаблонами для печворку, але у мене такого немає. Не страшно, все одно у мене вийшли охайні рівнесенькі квадратики розміром 6X6 см. Рештки клаптиків можна використовувати знову.


З чотирьох квадратиків вийде ось така вертушка.
Якщо настрочити таких самих квадратиків, але у дзеркальному відображенні (поміняти місцями зелену і рожеву тканини), додати до них квадратів складених лише з двох трикутників, то варіантів візерунку буде безліч!


Творчих успіхів!

2 коментарі:

  1. Спасибо! простая и такая нужная идея!

    ВідповістиВидалити
  2. Ось я теж так думала, коли писала цей майстер-клас. Відкриття! Прорив! А ти перша, хто більше ніж через рік його оцінив! Тож і тобі, Катруся, дякую.

    ВідповістиВидалити

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...